Agnistambhasana – Kare Poz – Fire Log Pose

Sanskritçe’de, Agni ateş; Stambha heykel anlamına gelir. Yin tarzı yogada Square (Kare) poz olarak bilinir.

Agnistambhasana pozunun içinde sorunsuz kalabilmek için battaniyenin üzerinde rahat bir  bağdaş oturuşu, düz bir sırt (torso) ile poza başlıyoruz. Birkaç derin nefes alıp vererek bilincimizi duruşa hazırlıyoruz. Önce sol bacağımızı dizden kırarak kasıklardan uzağa yere yerleştiriyoruz, daha sonra sağ bacağımızı da kırıp sol bacağın üzerine yerleştiriyoruz. Yukarıdan baktığımız zaman kalçalarla bacakların arasında bir kare görüntüsü oluşuyor. Dikkat etmemiz gereken nokta, dizlerde keskin noktasal bir acı oluşmaması. Eğer böyle bir acı hissediyorsanız, ayakları kasıklara yaklaştırıp açıyı değiştirerek ya da sağ bacağınızı sol bacağın önüne yere yerleştirerek acı hissini ortadan kaldırıyoruz.

Bilinçli bir şekilde bedeninize zarar vermeden pozun içine girdikten sonra, belki gözler kapalı, içinizi dinleyerek değişimi algılamaya başlıyorsunuz. Pozun içinde rahatça kalabiliyorsanız, hiçbir yerinizi kasmadan, pasif kaslarla, nefesi boşaltırken üst bedeni biraz ileri götürüp kendi sınırınızı buluyorsunuz. Belki bu sınırı biraz geçerek omurgayı yuvarlayıp yere doğru bırakabilirsiniz. Kalça kaslarının ve omurların arasının daha derinden açıldığını hissedebilirsiniz. 3-5 dakika pozun içinde kalıp, derin bir nefes alarak bedeni yukarıya doğru kaldırırken, bacakları yavaşça çözüp rahatlatarak bilinçli hareketlerle, belki aralarda duraksayarak, yavaş yavaş  pozdan çıkıp ellerin yardımıyla sırt üstü yere uzanıp bir süre pozun etkisini hissederek dinlenebilirsiniz. Daha sonra diğer tarafı yapmak için hazırlanabilirsiniz.

Esnemesini ve açılmasını istediğimiz hedef bölgeler: kalça kasları (gluteuslar), IT band dediğimiz bacağın dışındaki uzun bağ doku, bacağın dışında bulunan quadriceps kasının bir kısmı, öne doğru eğiliyorsak, omurga.

Bedendeki elektrik sistemleri fiziksel sağlığımız için dolaşım sistemi kadar önemlidir.

Doğu tıbbı elektrik akımı geçen bu kanalları Meridyen olarak adlandırır. Yoga pozları meridyen kanallarındaki tıkanıklıkları açarak, enerji hareketinin kesintisiz bedende dolaşmasına yardımcı olur. Bağışıklık, sinir, endokrin, dolaşım, solunum, sindirim, iskelet, kas ve lenf sistemleri en az bir meridyen tarafından beslenir. Enerji her geçtiği bölgeye canlılık ve denge getirir, metabolizmayı düzenler, hücrelerin değişim hızını belirler. Meridyen enerjisi tıkandığında beslediği sistem de tehlikeye girer. Enerji akışı durduğunda fiziksel ölüm gerçekleşir.

Agnistambhasana pozunda kalçalar ve bacakların dışında bulunan safra kesesi meridyeni, bacakların içinde bulunan karaciğer ve böbrek meridyeni, öne doğru eğildiğinizde omurgadan geçen idrar kesesi meridyenlerindeki akışı rahatlatmış olursunuz.

Duruşun Faydaları:

Kalça kasları olmasaydı yüzüstü düşerdik; yürüyemez, koşamaz, hatta ayakta duramazdık. Kalça kaslarının güçlü ve esnek olması öne eğilmelerde çok önemlidir. Ayrıca üst bacağın dışında bulunan kaslar ve bağ dokuların da dizi hareket ettirmede çok önemli görevleri vardır.  Üst bacağın (femur) öne arkaya kaldırılmasına, sağa sola döndürülmesine yardımcı olur, ayrıca kalça kemiğini ve diz kapağını yürürken ve koşarken sabitler. Bu pozda esnettiğimiz kaslar, bağ dokular güçlenerek hareket kabiliyetimizi kolaylaştırır. Üst bacak (femur) kemiğinin dışa rotasyonunu güçlendirir, öne eğilirken kalça kemiğinin (pelvis) üst bacağa  baskısını azaltır. Piriformis kasını esneterek siyatik sinirine baskı yapmasını engeller.  Sindirim sistemine yardımcı olur. Öne eğildiğimizde böbrekler de uyarılır.