Salamba Sirsasana Destekle Baş Üzeri Duruş Supported Head Stand

Yoga pozlarının “Kralı” olarak bilinen ve bütün bedeni etkileyen çok güçlü pozlardan bir tanesidir.  

Sirsasana pozu için öncelikle bulunduğumuz ortamı hazır hale getirmemiz bilincimizi de hazırlamamıza yardımcı olur. Poza açıkhavada ya da havalandırılmış temiz bir odada, yere yoga matımızı ya da battaniyemizi sererek başlıyoruz. 

Poza girerken dizlerimizin üzerinde oturuyoruz, derin bir nefes alıp yavaşça öne doğru eğilerek dört ayak pozisyonuna (masa gibi) geçiyoruz. Avuçlarımızı omuzlarımızın altına gelecek şekilde, dizlerimizi de kalçaların altına gelecek şekilde matın üzerine yerleştiriyoruz. 

Sağlam bir zemin hazırlamak için ellerimizin bulunduğu yere dirseklerimizi koyuyoruz, sol elimiz ile sağ dirseğimizi, sağ elimiz ile sol dirseğimizi yakalayarak kendi bedenimize ait dirsekler arasındaki uygun mesafeyi bulmuş oluyoruz. 

Dirsekleri yerinden oynatmadan el parmaklarımızı birbirine kenetliyoruz, en altta kalan serçe parmağı avucun içine doğru aldıktan sonra, dirsekleri, alt kolları, ellerin serçe parmak tarafındaki dış kenar kısmını yere yerleştirerek beden ağırlığımızı taşıyacak olan zemini yaratmış oluyoruz. 

Başımızın arka tarafını avuçlarımızın içinde oluşturduğumuz çukur bölgeye, alnımıza yakın en üst noktasını da matın üzerine yerleştiriyoruz. Boynumuzu uzun tutarak, ağırlığımızı başımızın üzerine değil, kollarımızla oluşturduğumuz zemine gönderiyoruz. 

Kollar yerde sabit kalırken, kalçaları yukarı doğru kaldırarak bacaklarımızı mümkün olduğunca düz hale getiriyoruz. Derin bir nefes alarak beden enerjimizi göğüs kafesine doğru gönderiyoruz. Güçlü kollar, güçlü gövde merkezi, aktif karın kasları ile yavaş yavaş yerde ayaklarımızı başımıza doğru yürüterek beden ile bacaklar arasındaki mesafeyi azaltıyoruz.

Bacaklarımızı ve gövdemizi mümkün olduğunca birbirine yaklaştırıp, sırt ve kalçaları dümdüz aynı hizaya getirirken ayak parmaklarımızın da uçlarında yükseliyoruz. Önce tek bacağımızı, sonra diğerini yukarı doğru kaldırarak, bacakları, kalçaları, gövdeyi, başı aynı hizaya getiriyoruz. Bütün beden ağırlığımızı alt kollar ve ellerin dış kenarında, biraz da başımızın üzerinde hissediyoruz. 

Nefeslerle, göğüs kafesini içerden dışarıya doğru genişleterek, dümdüz bacaklar, uzun bir omurga ile pozun içinde 1 ila 10 dakika arasında kalıyoruz. 

Pozdan çıkarken karın kasları ve bacak kasları aktif, kuyruk sokumunu sırtımıza doğru, arkaya iterken bacakları da yavaş yavaş omurgayı dengede tutarak aşağıya göğsümüze doğru indiriyoruz. 

Ayak parmaklarını yere indirdirdikten sonra, yavaşça çocuk pozisyonuna geçerek, dizlerin üzerinde pozun etkilerini hissederek birkaç dakika dinleniyoruz. 

Anatomik farklılıklar yaptığımız pozları fazlasıyla etkiler. Kollarımızı yukarı doğru kaldırdığımızda “üst kol kemiği (Humerus)” başımızı geçmiyorsa yani başımızdan daha kısa ise sirsasana pozunu yapmak başımıza ve boynumuza zarar verebilir. Bu durumda boynumuzu arkaya doğru açarak, alnımızı yere koyabilir ya da iki kolumuzun altına battaniye yerleştirerek, baş ve kollarımızın uzunluğunu eşitleyebiliriz 

Yeni başlayanlar yeterli beden gücüne ulaşana kadar pozu duvara dayanarak yapabilirler. İlk denemelerinizde yanınızda tecrübeli bir eğitmenin olması pozu doğru ve problemsiz yapmanıza yardımcı olacaktır. 

Yüksek tansiyon, kalp, boyunla ilgili sorunları olan kişiler, kadınlar regl döneminde ya da hamilelik süresince bu pozu yapmamalıdırlar. Özellikle sirsasana gibi ileri seviye pozları yapmadan önce bir sakınca olup olmadığına dair doktorunuzdan onay alınız. 

Pozun Faydaları: Bacaklardaki kanın kalbe daha rahat akmasını sağlayarak, kalbin görevini kolaylaştırır, kalbi dinlendirir, akciğerleri güçlendirir, beyne giden  kan akışını arttırır,  odaklanmayı kolaylaştırır, zihni sakinleştirir, hipofiz ve epifiz bezini uyararak vücudun hormonal dengesini düzenler. Bağışıklık sistemini güçlendirir, menopoz sürecini daha rahat geçirmeye yardımcı olur, üreme organlarını uyarır, kolları, bacakları, omurgayı güçlendirir, yorgunluğu azaltır, fiziksel gücü arttırır, bütün bedeni canlandırır, dengeyi geliştirir.