Kobra pozu, omurgayı, özellikle alt omurların bulunduğu bel bölgesini güçlendiren, disk kaymaları veya bel sorunları yaşayan hastalar için doktorların da önerdiği bir pozdur. Yin yogada Seal (fok balığı) poz olarak adlandırılır.
Pozu yaparken rahat olabileceğimiz yoga matını ya da battaniyeyi yere seriyoruz ve üzerine yüzüstü uzanıyoruz. Kollarımız bedenin iki yanında, çene yerde, gözler kapalı, birkaç derin nefes alıp vererek bilincimizi ve bedenimizi poz için hazırlıyoruz.
1- Önce ‘Sfenks’ poz dediğimiz pozla ısınıyoruz: Kollarımızı dirseklerden kırıp dirsekleri göğüs kafesinin yanına yere yerleştiriyoruz, alt kollar ve eller yerde, avuç içlerini yere doğru çeviriyor ve göğüs kafesini yukarı doğru kaldırıyoruz. Sırt bölgesinde hafif bir sıkışma, baskı hissi oluşuyor ve bu sıkışma, o bölgedeki kasları güçlendirmeye başlıyor. 1 ya da 2 dakika bu pozun içinde kalıyoruz.
2- Ve Bhujangasana için: Eller olduğu yerde kalıyor ve yavaş yavaş dirseklerimizi düzeltiyoruz. Kollarımız dümdüz olduğunda aynı zamanda üst beden de yukarıya doğru kalkmış oluyor, göğüs kafesini genişçe açıyoruz. Her nefeste üst bedenimizi biraz daha enerji ile dolduruyoruz. Leğen kemiği (kalçalar) yerde sabit kalıyor, sadece bedenin üstü yukarı doğru kalkıyor. Kollar dümdüz önde uzun, omuzlarımız rahat, boynumuzu sıkıştırmıyoruz.
3– Daha değişik bir varyasyonu ise Yin yogada Seal poz dediğimiz pozisyon: Parmaklar genişçe açılıp yanlara bakacak şekilde ellerimizi omuzların altına yerleştiriyoruz ve bel bölgesindeki sıkışmanın etkisini biraz daha arttırıyoruz.
Eğer bacaklarımızı daha geniş şekilde yanlara doğru açarsak, pozu biraz daha alt omurgada derinleştirmiş oluruz. Aynı zamanda boynumuz izin veriyorsa, başımızı arkaya doğru düşürebiliriz. Böylece boyun omurlarını arkaya doğru sıkıştırıp tiroid bezini de uyarmış oluruz.
Pozun içinde 30 saniye ya da 1 dakika kalıp bunu nefeslerle birkaç kez uygulayabiliriz. Ya da kalabildiğimiz kadar uzun süre pozun içinde hareket etmeden durabiliriz.
Başlangıç seviyesinde olanlar, belinde sorun olanlar bu pozda kısa süre kalmalılar. El bilekleri güçsüz ve zayıf olanlar pozu daha kısa tutabilirler ya da Sfenks pozda kalabilirler. Herhangi keskin, ani, noktasal bir acı hissedildiğinde pozdan yavaşça çıkmak gerekir. Baş ağrısı olanlara bu poz önerilmez. Hamile olanlar Sfenks pozu yapmamalıdır, onun yerine Seal poz hamileler için güvenlidir.
Pozdan çıkarken: Omurga arkaya doğru hareket etmeye alışık olmadığı için o bölgede uzun süre kalmak çok hassas hissettirir, o yüzden yavaş yavaş, acele etmeden, bedeni dinleyerek, kollarımıza ağırlığımızı vererek öne doğru yüzüstü uzanıyoruz. Tamamen yere uzandığımızda, kalçalarımızı hafifçe sağa sola sallayarak omurgayı rahatlatıyoruz. Birkaç dakika kadar hareketsiz kalarak, sıkıştırdığımız dokuların kendiliğinden tekrar yerine oturmasına izin veriyoruz. İstersek kolların yardımıyla çocuk pozuna (dizler üstünde oturup öne doğru bedeni eğip katlama) geçip sıkıştırdığımız bölgeleri tam ters yönde açarak dengeliyoruz.
Pozun Faydaları:
Sinir sisteminin büyük bir bölümünün geçtiği omurganın hareket kapasitesini geliştirir, sırtı güçlendirir; özellikle bel omurları ve bel omurlarını tutan kaslar güçlenir. Karın kaslarını esnetir, karın bölgesindeki iç organları esneterek uyarır. Kol kaslarını ve bedenin üstünü güçlendirir. Böbrekleri uyarır.
Kök Çakra (kabullenme) enerjisini dengeler. Kendimizi kabul eder ve eleştirmemeyi öğrenirsek, bedensel, zihinsel ve ruhsal anlamda gerçek sağlığa ulaşabiliriz.
Hara Çakrası (yaratıcılık, seks) enerjilerini dengeler, kadınlarda yumurtalıkları uyarır ve üreme sisteminin çalışmasına yardımcı olur.
Solar Pleksus Çakra enerjisini dengeler. Karar verme yeteneğimizi geliştirir, adrenal bezleri uyarır, öfke ve stres duygularının ortadan kalkmasına yardımcı olur.
Kalp Çakra enerjisini dengeler ve sevecenlik hislerini geliştirir, daha anlayışlı bir karakter oluşturmaya yardımcı olur.
Boğaz Çakra enerjisini dengeler. Tiroid ve paratiroid bezlerini uyarır. Dürüstlük ve kendini ifade edebilme yeteneğini geliştirir.